Maker Çocuklar Doğal Birer İleri Dönüşümcü

Maker” kavramı son yıllarda Türkiye’de oldukça popüler hale gelmeye başlayan akımlardan bir tanesi; iyi ki de öyle. Çünkü tüketmek yerine üretmeyi, ezberlemek yerine deneyimlemeyi, çözümü başkalarından beklemek yerine deneyimleyerek çözüm üretmeyi, bilgileri kendine saklamak yerine paylaşmayı tercih eden kişiler ‘maker‘lar. Hele bir de işin içine teknoloji girince daha da keyifli ve ilgi çekici bir hal alıyor bu uğraş; özellikle de çocuklar için.

Maker Çocuk da bu yaratıcı ve ilgi çekici maker kültürü ile çocukları tanıştırmak ve onlara farklı deneyimler sunmak üzere ülkemizde kurulmuş olan ilk girişimlerden. Maker Atölye‘de çocuklar için planladıkları çeşitli programlarla birbirinden güzel çalışmalar yapıyorlar.

Maker Çocuk‘un 4.Levent’teki atölyesini ziyaret ettik ve çocuklar için tasarladıkları maker atölye programları ile ilgili bilgi aldık. Siz de bu atölyeler hakkında bilgi almak isterseniz web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bilim ve teknolojiyi deneyimleyerek öğrenmenin yanı sıra, burada çocuklar gündelik hayatı kolaylaştıracak basit çözümler de tasarlıyorlar. Atölyede çocukların atık malzemelerden yaptıkları yaratıcı işlere hayran kaldık. Onlardan bazılarını sizler için fotoğrafladık.

Pinball (tilt) oyunu tasarımları :

Manyetik hokey sahası. Mıknatıs yapıştırılmış olan plastik şişe kapaklarını hareket ettirmek için yine mıknatıs yapıştırılmış olan karton parçaları kullanılıyor. Hokey sahasının alt kısmındaki boşluktan, oyuncular mıknatıslı kartonları hareket ettiriyor ve böylece üst taraftaki sahada kapaklar hareket ediyor. Evde de çocuklarınızla pratik bir şekilde uygulayabileceğiniz bir düzenek :

Ayakkabı kutusu ve atık kartonlar kullanılarak yapılmış bir bankamatik düzeneği:

Kriptolu bir silindir. Silindirin içindeki parçaya ulaşabilmek için rakamları şifreyi oluşturacak şekilde yan yana sıralamak gerekiyor. Bu mekanizmayı kartondan üreterek harika bir iş çıkarmışlar.

Sömestr atölyelerinde atık malzemelerden tasarlanan kedi evlerinden bazıları (yapılanlardan çoğu sahibine kavuşmuştu bile):

Mini langırt için ise yapım aşamalarını Maker Çocuk web sitesinde bulabilirsiniz. Hem yapması hem de oynaması çocuklar için çok keyifli olan bir etkinlik.

Ve tabii ki atıkları türlerine göre ayırarak biriktiriyorlar. İhtiyaç anında parça aramak ya da satın almak yerine, “eldeki malzemelerle bir çözüm üretilebilir mi” diye düşünmek yaratıcılığı canlı tutuyor.

Çocuklarımızı üretken bireyler olarak yetiştirirsek, ileride basit tüketiciler olmaları epey düşük olasılıktır. Onlarımaker kültürü ile yetiştirdiğimizde, kendi sorunlarını kendileri çözebilen, yaratıcı düşünceye sahip bireyler olacaklarından aynı zamanda bilinçli birer tüketici olacaklarına şüphe yok. Üstelik daha önemlisi, kendileri üretici konumunda olduklarında da, pratik, sürdürülebilir ve çevreye dost tasarımlar yapmak onların çocukluktan kazandıkları bu üretken ve sorumluluk sahibi düşünce yapısının doğal bir sonucu olacak.

Fotoğraflar için Maker Çocuk’a teşekkür ederiz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Fikirlerinizi merak ediyoruz :)x