Banu Uğural ile Tanışın
Sizleri Türkiye’de ileri dönüşüm ile ilgili harika işler yapan bir insanla tanıştırmak istiyoruz: Banu Uğural
O, bir yandan ileri dönüşümü içselleştirip yaşamının bir parçası haline getirmiş olan, bir yandan da ulaşabildiği kadar çok insana bu bilinci aşılamak için emek veren güzel bir insan.



Üniversite yıllarından beri atıklarla çalışmaktan keyif alan Banu Uğural, zaman içerisinde bu konuda daha büyük hayaller de kurmaya başlamış. Atıklarla ilgili hayalini paylaştığı Dreamstalk sahnesindeki konuşması sade ve etkileyici. Değerlendirenler de bizim gibi etkilenmiş olacak ki hayalini gerçekleştirmek için gerekli desteği almış. İyi ki de almış.
Mobil atölyesi ile gittiği köyde, köyün çocukları ile birbirinden yaratıcı ileri dönüşüm projeleri gerçekleştirmişler. Çocukların mutluluğu zaten gözlerinden okunuyor.






Banu Uğural, bu çalışmaların sonrasında, çocukların bu bilinci kendi kendilerine de devam ettirdiklerini görmenin mutluluk verici olduğunu söylüyor. Sonuç olarak, mobil atölye görevini başarı ile tamamlamış ve arkasında ileri dönüşümü hayatlarının bir parçası haline getiren çocuklar bırakmış.



Bu bilinç yayıldıkça, bizler de ülkemiz ve dünyamız adına daha parlak bir geleceği daha net görebilir hale geliyoruz. Bu nedenle Banu Uğural’ın yaptıkları takdire şayan. Özellikle çocuklarla yaptığı çalışmalar, bizce ülke geleceğine yapılmış bir yatırım niteliğinde.
Banu Uğural ile yürütmekte olduğu ileri dönüşüm çalışmaları hakkında konuştuk. Dileriz bu söyleşi sizler için de ilham verici olur.Ne zamandır ileri dönüşüm çalışmaları yapıyorsunuz? 2000 yılından, üniversite yıllarımdan beri ileri dönüşüm yapıyorum.İleri Dönüşüm kavramını 2012 yılından beri araştırıyorum. 2013 yılından beri aktif olarak çalışmalar yapıyorum. Bu dönemde Türkiye’de ‘ileri dönüşüm’ kelimesini kullanana denk gelmemiştim. Upcycle kelimesinden kendi inisiyatifimle ileri dönüşüm olarak kullanmaya başlamıştım.Bir atölyeniz var mı? Atölyenizde ne gibi aletler ve malzemeleri en sık şekilde kullanıyorsunuz. En çok neler üretmeyi seviyorsunuz?Burgazada’da bir atölyem var. Atölyemde cam şişe kesme tezgahından tutun, dikiş makinasına, tahta kesme aletlerinden, her türlü delici, dikici, kesici alet mevcut. Cam kesmeyi çok seviyorum ama en çok resim yapmayı ve eski kumaş ve ipliklerle üretmeyi seviyorum.

Yaptığınız atölye çalışmalarında en çok keyif aldığınız ve en zorlandığınız kısımlar hangileri?En çok keyif aldığım anlar çocukların ellerine çekiçleri alıp çivileri çakmaya başladıklarında onlarda gördüğüm özgüven duygusunun hissi.En zorlandığım kısım çocukların sayısı çok olduğunda dikkati üzerime çekmek için bağırmak zorunda kalmam. Neyseki Bozcaada’daki atölyemde başka bir çocuğa rica ettim ve zevkle bağırarak İlgiyi benim üzerime geri çekti. 🙂


Çocukların ve yetişkinlerin ileri dönüşüm konusundaki bakış açıları arasında farklılık sizce var mı?Yetişkinlere özellikle köylerdeki ninelerimiz dedelerimiz ileri dönüşüm ustalarıydı dediğimde hatıraları canlanıyor. Örnekler verebiliyorlar. Çocuklara daha günümüz örneklerle yaklaşmam gerekiyor. Paletten koltuk, şişeden lamba gibi örneklerle. Çocuklara daha yeni bir kavram olarak geliyor ama ileri dönüşümü çok mantıklı buluyorlar.



Türkiye’de sizce ileri dönüşüm adına daha neler yapılmalı? Kimler bu konuda sorumluluk almalı?
- Eğitim sistemimizde ileri dönüşüm – sürdürülebilirlik konuları ve uygulamaları dahil edilmeli.
- Bu konuda çalışanlar bir araya gelebilmeli. Bu kişilere yardımlar yapılmalı.
- Üniversite öğrencilerinden gönüllüler ile çalışılmalı.
- Köylerdeki çocuklar ile şehirdeki çocuklara ileri dönüşüm atölyeleri düzenlenmeli.
- Sadece ileri dönüşüm mantığında dükkanlar, cafeler açılmalı.
- Vazgeçilmiş objeleri toplamak, temizlemek ve tekrar kullanılabilir hale getirmek ileri dönüşüm yapmanın en büyük kısmı aslında. Bu konularda -depo, biriktirme, bilgilendirme- yapılmalı.
- Herkesin kendisini daha sorumlu hissetmeleri için eğlenceli yöntemler bularak malzeme biriktirmeleri – daha az çöp üretmeleri sağlanmalı.
- Çocuk programları artmalı.
- 7’den 70’e köylüsünden CEO’suna kadar herkes sorumluluk almalı.
Yakın zamandaki planlarınız neler? Hollanda Konsolosluğu yardımı ile 3 ayrı yerde atölye vereceğim. Bunlar İstanbul, Bozcaada ve Adıyaman Kayatepe Köyü. www.atmakullan.com sitesini yakın zamanda aktive olacak. Herkese aitbilgilerimizi paylaştığımız bir site üzerine çalışıyoruz. Bugüne kadar olan bilgi ve tecrübelerimi de paylaştığım bir araç olacak. Sosyal medyada #atmakullan hashtag’i kullandığınızda resimleriniz otomatik olarak web sitemize yüklenecek.


Uzun vadede bu konu ile ilgili neler yapmayı hayal ediyorsunuz? Daha çok çocuğa ulaşabilmeyi;tamamen dönüşmüş bir araçla çocuklara gidebilmeyi ve yolculuğu bir belgesele dönüştürmeyi;resimli bir kitap çizerek ileri dönüşüm formüllerini paylaşmayı;dünyada bu konu ile ilgili benzer insanlarla omuz omuza çalışabilmeyi;döngüsel bir ekonomi için hep birlikte tasarımlar yapabilmeyi.Biz de Upcycle Turkey olarak Banu Uğural’ın geleceğe dair hayallerini gönülden paylaşıyoruz. Hep birlikte, daha temiz bir dünya için çabalarken, en çok da çocukların gözlerindeki ışıltıdan umutlanıyoruz.