İlham Verenler

Denizden Gelen

Denizden gelen atıklarla, kumsaldan çıkmadan, hemen oracıkta neler yapılabileceğini hiç düşündünüz mü?

Ya da bir gün sahil kıyısında gezinirken, gözünüze çarpan materyalleri toplayıp kumun üzerinde çeşitli şekiller, desenler oluşturdunuz mu hiç?

Şinasi Yelkenci, bu uğraşa keyifli bir hobi olarak başlamış. Zamanla, doğa ile baş başa kaldığı süre ve bunun sonucu olarak da denizden gelen atıklar ile ürettikleri çoğalmış. Kıyıya vuran her farklı malzeme, farklı bir hikayeyle gelmiş. Bazen doğanın kibarca sunduğu midye kabukları bazen ise insanoğlunun nankörce sebep olduğu plastik atıklar birbirinden farklı çalışmalara dönüşmüş onun ellerinde. “Denizden Gelen” sergisi 28 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında Burgaz Ada’da bizleri bekliyor. Denizden neler geldiğini ve onlarla neler neler yapılabildiğini görmek ve hatta çocuklarına göstermek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir sergi.

Şinasi Yelkenci kimdir?

Bartın Amasra doğumluyum. 25 senedir İstanbul’da yaşıyorum. Fakat hiçbir zaman büyük şehre alışamayan biriyim. İlaç sektöründe özel bir firmada çalışıyorum. Çok uzun zamandır fırsat buldukça sahil çöplerini toplamaya çalışıyorum. Son 5 yıldır hafta sonu etkinliği haline geldi.
 
Denizden gelen malzemelerle eserler üretmeye nasıl başladınız? 
Daha önceleri kalıcı olmayan çalışmalarla, sadece fotoğraflarını alacak şekilde çalıştım. Özellikle Burgaz Ada’daki dostlarımın ve sosyal medyadaki takipçilerimin baskısıyla bir yıldır kalıcı hale getirmeye başladım çalışmalarımı.
Bu çalışmalar çoğaldıkça sergi fikrine dönüştü. Kullandığım malzemeler tümüyle denizden geldiği için serginin adı da DENİZDEN GELEN oldu. Daha öncede bu isim ile gönüllü olan bir yönetmenin çektigi belgesel çalışmamız oldu.
Martha koyundaki etkinliğimizde belgesel çalışmamızın son günüydü. Tesadüfen Turmepa temizlik etkinliği ile birleşince ortak bir çalışma gibi oldu.
 
Benim gönüllü olarak yapmak istediğim bu atıklara dikkat çekmek ve “neler yapılabilir”e katkıda bulunmak. Serginin etkisi nasıl olur ve ne kadar sürer bilemiyorum. Çocuklara ve gençlere ilham kaynağı olur temennisindeyim.
 
Ne gibi malzemeleri en çok kullanıyorsunuz?

Denizden aklınıza gelen gelmeyen pek çok şey geliyor. Bilinçli şekilde denize atılanlar değil, sahile bırakılanlar, sahile yakın çöp toplama alanlarından denize karışanlar, batan gemilerin parçaları, fırtınada sahile yakın yerleşim alanlarından denize dağılan parçalar gibi pek çok nedeni var.

Denizden kıyıya vuran çöpler arasında sizi şaşırtan nesneler oluyor mu? 

Aslına bakarsanız bu malzemelerin hiç birinin denizden gelmemesi lazım. Gitar sapı, sütyen ve pek çok plastik…
Dolayasıyla hepsi şaşırtıcı ve hepsi bir projede kullanılacak çöpler benim için.
 
Bu konuda eğitim aldınız mı, yoksa kendiniz ürettikçe mi geliştirdiniz? Örnek aldığınız veya benzer alanda çalışıp işlerini beğendiğiniz başka insanlar (yerli/yabancı) var mı? 
Ben lise mezunuyum. Hiçbir sanatsal eğitim almadım. Alaylı bir çöpçüyüm.
Sosyal medyadan takip ettiğim bu işle uğrasan pek çok arkadaşım var ama onların yaptıklarını taklit etmektense ben kendi içimden gelenleri yapıyorum.

Bu işi daha da geliştirmek planınız var mı? Geleceğe dair planlar/hedeflerden bahsedebilir misiniz?

Planlı çalışamıyorum çünkü denizden neyin ne zaman geleceği belli olmuyor. Gelen malzemeler yol gösterici oluyor bana. Bizim ülkemizde geri dönüşüm ve ileri dönüşümün hayata katılımı bile sınırlıyken ve henüz bu konularda tesis ve uygulamalar yeterince uygulanmıyorken, çöplerden geri dönüştürülen sanat calışmalarının çoğalmasını umut ediyorum.
Yaklaşan serginizi nasıl ziyaret edebiliriz. 
28 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında sergimizi Burgaz adası Cennet Plajı’nda açıyoruz.
Neden Burgaz Ada ?
Cevaplaması çok uzun bir soru ve anlatılması çok zor yaşanması gerekiyor. 5 yıl önce başlayan çalışmaların çoğu Burgaz Adası’nda gerçekleşti. Sahile vuran pek çok atık kullanıldı, pek çok dostum oldu. Ve dostlarımın da desteğiyle sergi için en uygun yerin Burgaz Adası olduğuna karar verdik.
Ürünlerinizi sattığınız bir mecra var mı? Ya da özel üretim yapabiliyor musunuz? Size bu konuda nasıl ulaşabilirler? 
Şimdiye kadar yaptığım çalışmaları hiçbir ticari amaç ile yapmadım. Ama bu sergide bazı calışmaları satmayı düşünüyorum, yeni çöplere yer açmak için…
Belki bu sergiyi gezdikten sonra sizler de ilham alır ve denizden, ormandan, doğanın her hangi bir yerinden gelenlerle güzellikler üretir, hem de doğayla ve kendinizle baş başa kalacak anlar yaratırsınız.
 
Daha yakından takip etmek isteyenler için:
Sergi etkinlik sayfası : Denizden Gelen
Şinasi Yelkenci : Instagram
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Fikirlerinizi merak ediyoruz :)x