DekoratifKendin Yap

Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır?

Gazete kağıtlarını en ilginç şekilde değerlendirmenin yolu: papier mache ya da paper mache olarak da bilinen kağıt hamuru yapma tekniği.

Kağıt hamuru yapmanın aslında birden fazla yöntemi var. Bu yazıda gazete kağıtlarından nasıl sert yüzeyler elde edebileceğiniz bir kağıt hamuru yapabileceğinizi anlatacağız. Bu yöntem ile birkaç kat gazete kağıdı kullanarak belirli bir yüzeyi kaplayabilir, bir nesnenin (maske, kase, vb) şeklini kopyalayabilir veya hayal gücününüzü kullanarak çok farklı eşyalar elde edebilirsiniz.

Tamamen evdeki malzemeler ile yapılması da cabası 😉

Kağıt Hamuru için Bulamaç Tarifi: 

  • 1 ölçü un
  • 5 ölçü su
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam tarçın

Malzemeler bir tencereye konup iyice karıştırıldıktan sonra ocak üzerine alınarak yaklaşık 3 dakika kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Soğurken ara ara karıştırıp topaç oluşması engellenebilir ya da tamamen soğuduktan sonra blender ile karıştırarak pürüzsüzlüğünden emin olabilirsiniz.

Soğumuş ve iyice homojen hale getirilmiş olan bulamacı bir kaba koyarak kullanabilirsiniz. İşiniz uzun sürecek ise – ya da birkaç kat üst üste çalışacak iseniz- bekleme sürelerinde bulamacın kıvamını koruyabilmesi için kapaklı bir kapta muhafaza etmek daha iyi olacaktır.

Yaklaşık 2 cm eninde, 20-25 cm boyunda kesilmiş olan gazete kağıtlarını önce bu karışıma daldırıyoruz. İki parmağımız arasında sıkıştırıp fazlalıkları iyice sıyırıyoruz. Bu işlemi hızlı şekilde yapmak önemli, yoksa kağıt yumuşayacağı için parçalanacaktır. Fazlalıkları alınmış kağıt şeridi istenen yüzey üzerine en az 4 kat olacak şekilde uyguladıktan sonra kurumaya bırakıyoruz.

Yapılacak nesnenin kalın olması isteniyorsa kuruduktan sonra bir 4 kat daha aynı işlem yapılabilir.

Tamamen kuruma sağlandıktan sonra – bulunulan ortamın nem oranına bağlı olarak değişmekle birlikte, en fazla 24 saat bekleme süresi gerekebilmektedir – renklendirme işlemine geçilebilir.

Sprey boya bu tarz ürünleri boyamak için kullanabileceğiniz güzel bir alternatif. Vernik vb ilave koruyucu gerektirmemesi de avantaj. Ancak farklı boya türleri de deneyebilirsiniz.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Fikirlerinizi merak ediyoruz :)x